دعاوی تجاری چیست؟ وکیل دعاوی تجاری کیست؟
پیش از رسیدن به پاسخ این پرسشها نیاز است ابتدا با تجارت و انواع دعاوی آشنایی پیدا کنید. تجارت و قوانین تجارت و دعاوی تجاری ریشه در تاریخ دارد و انسانها از ابتدا با اشکال مختلف آن سروکار داشتهاند. از زمانی که کالا را با کالا معاوضه میکردند و بعد که کالا را با پول و پس از آن چک و غیره داد و ستد میکرند.
بی شک در تمام این زمانها قوانینی با عنوان قانون تجارت وجود داشت، حال یا به صورت مکتوب یا غیر مکتوب؛ اما وجود داشته است. حقوق تجارت در واقع مجموعه قواعدی است که بر روابط بازرگانان و اعمال تجاری حاکم است و برخلاف حقوق مدنی که بر روابط کل افراد جامعه تسلط دارد. حقوق تجارت پیش بینی کننده وضعیت ویژهای است که برای تجارت و اعمال تجاری در نظر گرفته شده است.
قانون تجارت ایران بر مبنای قانون تجارت 1807 فرانسه ترجمه و تهیه شده است که در این قانون اصول مربوط به معاملات تجاری، دفاتر تجاری، اسناد تجاری، چک، دلالی و حق العمل کاری، قرار داد حمل و نقل، قائم مقام تجاری و سایر نمایندگان تجاری،ضمانت، ورشکستگی، اسم تجاری و شخصیت حقوقی بیان شده است.
حال ممکن است تجارت شما با مشکلی روبهرو شود یا نیاز به رسیدگی داشته باشد و به اصطلاح دچار دعاوی تجاری با یک کشور یا یک شرکت در کشور خودتان باشید در این شرایط تنها راه شما کمک از یک وکیل تجاری است.
در ادامه ابتدا توضیحاتی در رابطه با تاجر و دلال خواهیم داد زیرا بسیاری از افراد قادر به تشخیص این دو نیستند.
دلال فردی است که معمولاً دنیای کوچکی دارد، به دنبال کسب سود کم است و به سمت هر محصولی که فکر کند سود بیشتری به او میدهد میرود. به عبارتی هر زمان که قیمت کالایی رو به افزایش است دلال شروع به خرید آن کالا کرده و سپس با قیمت بالاتری به بازار عرضه میدارد.
اما یک تاجر چندین سال در یک حوضه فعالیت میکند. در واقع روی محصولی که تجربه خرید و فروشش را دارد تمرکز میکند و به سمت محصولات دیگر نمیرود.
اولین قدم در شناخت قراردادهای تجاری و دعاوی تجاری، ارائه یک تعریف جامع از تاجر است. در ماده یک قانون تجاری در مقام تعریف چنین تاجر را معرفی میکند. تاجر شخصی است که معاملات تجاری را به عنوان شغل عادی خود انتخاب کرده است. بر طبق قانون، تاجر باید علاوه بر معاملات تجاری، آن را به عنوان شغل عادی خود قرار دهد.
مزایایی که قانون برای تجار و شرکتهای تجاری در نظر گرفته، سبب شده اشخاص حقیقی برای اینکه زیر چتر حمایتی قانون قرار گیرند اقدام به تأسیس شرکت کنند تا اعمال تجاری خود را در چهارچوب شرکتهای موضوع ماده 20 بگنجانند. این راهی برای مشخص کردن حقوق سهام داران خواهد بود و خریدار هر سهم، میزان تکالیف و منفعت خود را قبل از خرید هر سهم میداند و تا حدود زیادی خود را از دعاوی تجاری مصون خواهد کرد.
اول از همه بهتر است از یک وکیل دعاوی تجاری یا وکیل متخصص در حوزه تجارت برای مدیریت کسب و کار خود کمک بگیرید. دوم اینکه معاملات تجاری به دو دسته معاملات ذاتی یا اصلی تجارتی و معاملات تجارتی تبعی تقسیم میشوند. معاملات تجاری در واقع معاملاتی هستند که در ماده 2 قانون تجارت بر شمردهاند، و در صورتی که یک شخص به اینها اشتغال داشته باشد تاجر شناخته میشود.
معاملات تجاری تبعی نیز معاملاتی هستند که در ماده 3 قانون تجارت برشمردهاند و به اعتبار تاجر بودن یکی از طرفین تجارتی، معامله تجاری محسوب میشود. برای اینکه معامله تجاری باشد:
این نوع از معاملات تجاری که در سرتاسر دنیا صورت میگیرد شامل نوع خاصی از عملیاتها و معاملات میشود و امکان پیش آمدن دعاوی تجاری و نیاز به وکیل دعاوی تجاری در این معاملات وجود دارد.
نکته1: حقالعمل کار کسی است که به اسم خود ولی به حساب دیگری در قبال اخذ حقالعمل، معاملاتی انجام میدهد فرق حقالعمل کار با دلال، این است که دلال به نام خود معامله نمیکند بلکه فقط واسطه معامله بوده و طرف معامله پیدا میکند ولی حق العمل کار جنس را به اسم خود خرید و فروش مینمایند ولو اینکه در باطن مربوط به دیگری باشد و در حقالعمل یک معامله یک طرفه است.
نکته2: عامل کسی است که امور را به دستور دیگری انجام میدهد اعم از اینکه سرمایه متعلق به خودش باشد یا نباشد.
یکی دیگر از شیوه معاملات تجاری معاملات تبعی است. در این نوع از معاملات نیز ممکن است دعاوی تجاری پیش بیاید و نیاز به وکیل دعاوی تجاری باشد که مشکل را حل نماید در ادامه با این نوع معاملات بیشتر آشنا میشوید.
معاملات بین تجار، کسبه، صرافان و بانکها مسلم است وقتی طرفین معامله تاجر باشند، معاملات آنها تجاری است و دارای دو شرط است.
در پی توسعه روابط بازرگانی و تجاری، بروز اختلافات ناشی از این معاملات هم گسترش یافته است. در ادامه در رابطه با وکیل دعاوی تجاری توضیحات بیشتر داده خواهد شد.
از آنجایی که احکام قانون در مورد تجار با افراد عادی کمی متفاوت است، این موضوع اهمیت خاصی پیدا میکند. در حوضه قانون تجارت، در مورد احکام رایج به چک و سفته توضیحاتی داده شده است که قبلاً آنها را توضیح داده ایم. و این امر متضمن این است که صدور یک برگ چک یا سفته، تبعات زیادی برای شخص به وجود میآورد و چه بسا افرادی که از قانون اطلاعی ندارند و در این مورد دچار مشکلات بسیاری میشوند.
همچنین در مورد ثبت شرکت بسیار دیده شده که افراد بدون داشتن تجربه و دانش کافی اقدام به ثبت شرکت یا مؤسسه نمودهاند غافل از اینکه شراکت در شرکتهای مختلف؛ تضامنی، با مسئولیت محدود و … چه تفاوتهایی دارد و وظایف قانونی مختلفی برای آنان به وجود میآورد تا آنجا که قانون برای بعضی از اقدامات مدیران ضمانت اجرای کیفری گذاشته و برای آنان مجازات تعیین کرده است.
بنابراین باید در دعاوی تجاری راجب حقوق تجارت مثل دعاوی مربوط به شرکتهای تجاری یا اسناد تجاری و یا ورشکستگی از مشاوران و وکیل تجاری متخصص استفاده نمایند.
به همین دلیل عنوان وکیل دعاوی تجاری و یا وکیل تجاری صفتی است که حیطه فعالیت وکیلی را که در موضوع دعاوی و اعمال تجاری مطالعه و اطلاعات دارد، مشخص میکند.
اسناد تجاری برای سهولت، سرعت و امنیت در معاملات تجاری پدید آمدند و همانقدر که در سرعت بخشیدن به معاملات ایفای نقش کردند به همان میزان هم منشأ دعاوی تجاری و حقوقی گردیدند. لذا ضرورت تألیف قوانین سازماندهی برای اسناد تجاری پر رنگتر شده است. اهمیت این گونه اسناد سبب شده قانونگذار برای آنها یک باب اختصاصی در قانون تجارت اختصاص دهد. اسناد در یک طبقهبندی کلی به اسناد تجاری و غیر تجاری تقسیم میگردند. اهمیت اسناد تجاری آن جا عیان میگردد که موضوع غالب دعاوی در محاکم هستند. البته بی شک نوع سند، شیوه نوشتن و زمان تأدیه آن، میتواند از بروز مشکلات حقوقی و کیفری پیشگیری کند.
دفتر وکالت الهام آریان کیان وکیل پایه یک دادگستری در سطح ایران و در سطح بینالملل آماده ارائهی مشاوره حقوقی و قبول وکالت کسب و کارها است. این مجموعه دارای سالها سابقه است و از وکالای پپیشرو در وکالت تخصصی دعاوی تجاری و وکیل دعاوی تجاری است.
وکیل متخصص در امور تجاری میبایست در رشته حقوق تجارت، پروندهها حقوق نفت، گاز و یا اختلافات شرکتهای تجاری و پروندههای نفتی، شرکتهای حمل و نقل زمینی و هوایی و غیره دارای تخصص باشد.
شما میاتوانید با تماس با این دفتر در رابطه با انواع دعاوی تجاری و هزینه وکیل دعاوی تجاری یا هر چیزی که ذهن شما را به خود مشغول کرده است سؤال بپرسید.همچنین نظرات خود را در دیدگاه ها بیان کنید تا در سریع ترین زمان به آنها پاسخ دهیم.
همچنین می توانیداز قسمت مقالات با دیگر مسائل حقوقی آشنا شوید