اهمیت حفظ و تقویت بنیان خانواده در نزد قانونگذار سبب شده است تا تدوین قواعدی در جهت حمایت از این بنیان ضروری شود . افزایش شمول دعاوی خانوادگی در دادگاهها نیز نشانگر آن است که کانون خانواده نیازمند حمایت های ویژه ای نیز هست . به همین دلیل در طی سال های اخیر قانونی تحت عنوان قانون حمایت خانواده به تصویب رسیده و مقررات مربوط به دعاوی خانوادگی در آن تدوین شده است . در این مقاله به بررسی دعاوی خانوادگی می پردازیم
دفتر حقوقی الهام آرین در خدمت شما عزیزان در زمینه انواع دعاوی خانوادگی است
منظور از دعاوی خانوادگی به طور کلی آن قسمت از دعاوی است که مربوط به کانون خانواده می شود . بر این اساس ، هر گونه دعوایی که در دادگاه مطرح می شود که مربوط به افراد ، به عنوان عضوی از کانون خانوادگی می شود را می توان نوعی از دعاوی خانوادگی محسوب کرد . به عنوان مثال ، زمانی که زن و مردی به عقد هم در می آیند ، یکسری از حقوق و تکالیف به عهده آنها قرار می گیرد که در صورت عدم انجام آنها ، دعوای خانواگی مطرح می شود . یا مثلا ، زمانی هم که والدین صاحب فرزند می شوند ، تنظیم روابط آنها با فرزندانشان جزء روابط خانواده محسوب می شود .
به تازگی ، قانونی در جهت حفاظت و تقویت بنیان خانوادگی به تصویب رسیده است که ” قانون حمایت خانواده ” نام دارد . همانگونه که از نام این قانون مشخص است ، حمایت از خانواده و به نظم در آوردن روابط خانوادگی و جلوگیری از دعاوی خانوادگی هدف از تصویب این قانون است . به همین دلیل ، در ماده 4 این قانون ، انواع آن بیان شده است .
بر اساس این ماده انواع دعاوی خانوادگی عبارتند از :
1- نامزدی و خسارات ناشی از بر هم زدن آن
2- نکاح دائم ، موقت و اذن در نکاح
3- شروط ضمن عقد نکاح
4- ازدواج مجدد
5- جهیزیه
6- مهریه
7- نفقه زوجه و اجرت المثل ایام زوجیت
8- تمکین و نشوز
9- طلاق ، رجوع از طلاق ، فسخ و انفساخ نکاح ، بذل مدت و انقضای آن
10- حضانت و ملاقات طفل
11- نسب
12- رشد ، حجر و رفع آن
13- ولایت قهری ، قیمومت ، امور مربوط به ناظر و امین اموال محجوران و وصایت در امور مربوط به آنان
14- نفقه اقارب
15- امور راجع به غایب مفقودالاثر
16- سرپرستی کودکان بی سرپرست
17- اهدای جنین
18-تغییر جنسیت
ماده چهارم قانون حمایت خانواده ، پس از نام بردن انواع دعاوی خانوادگی ، صلاحیت رسیدگی به این دعاوی را بر عهده دادگاه خانواده قرار داده است . بنابراین ، دادگاه خانواده تنها دادگاهی است که صلاحیت رسیدگی به دعاوی خانوادگی را دارد . لذا در صورتی که دعوای خانوادگی در دادگاهی غیر از دادگاه خانواده مطرح بشود ، دادگاه باید قرار امتناع از رسیدگی صادر کند و پرونده را به دادگاه خانواده بفرستد . برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد صلاحیت دادگاه خانواده کلیک کنید .
نظر به گستردگی پرونده های مربوط به دعاوی خانوادگی ، در سال 1376 ، قانونی برای اختصاص شعبی از دادگاه های عمومی به دادگاه خانواده به تصویب رسید . بنابراین ، کلیه دعاوی مربوط به روابط خانوادگی اشخاص ، در دادگاهی تحت عنوان دادگاه خانواده مورد رسیدگی قرار می گیرد . لذا دادگاه صلاحیت دار برای طلاق ، دادگاه خانواده می باشد . دادگاه طلاق یا همان دادگاه خانواده علاوه بر اینکه صلاحیت رسیدگی به اصل پرونده طلاق را دارد ، به مسائل و موضوعات فرعی آن از جمله نفقه ، مهریه و حضانت فرزندان و مسائلی از این قبیل نیز رسیدگی و حکم مقتضی را صادر می کند .
کارشناسان ما در دفتر حقوقی الهام آرین آماده پاسخگویی و راهنمایی به شما عزیزان می باشند.