منظور از دعوی انتقال مال غیر چیست؟ وکیل دعوی انتقال مال غیر کیست؟ مجازات انتقال مال غیر؟
طبق مبانی قانونی حق مالکیت برای مالک این امتیاز را فراهم میکند که از ملک خود استفاده نماید. بنابراین مالکیت امری انحصاری بوده و تعلق حق مالکیت به یک نفر به این معنا است که دست دیگران از آن مال کوتاه است.
هر شخصی اختیار مال خودش را دارد؛ یعنی کسی چیزی را خریده یا به هر روش قانونی دیگر به او منتقل شده است، حق دارد در چهارچوب قانون، هر کاری که در نظر داشت با آن مال انجام دهد. برای مثال میتواند آن را بفروشد، اجاره دهد و … اما برخی علاوه بر اینکه صاحب اختیار اموال خودشان هستند، فکر میکنند اختیار اموال دیگران هم دارند.
انتقال اموال فردی دیگر بدون اطلاع او را فروش مال غیر میگویند. این کار از جرایمی است که علاوه بر جنبه خصوصی، دارای جنبه عمومی نیز است. به این دلیل جنبه عمومی پیدا میکند که منجر به آسیب زدن به آرامش و نظم جامعه میشود.
در ادامه بیشتر به موضوعات انتقال مال غیر خواهیم پرداخت و سعی خواهد شد بیشتر با دعوی انتقال مال غیر و وکیل دعوی انتقال مال غیر و سایر ابعاد این مسئله پرداخته شود.
انتقال مال به معنای آن است که عین یا منفعت آن به دیگری واگذار شود. منظور از عین خود آن چیز است. این کار ممکن است از طریق فروختن یا حتی بخشیدن انجام شود. منظور از منفعت این است که فوایدی که از آن ممکن است به مالکش برسد؛ تصاحب شود. کسی که مال غیر را بدون مجوز قانونی اجاره دهد، مشمول حکم انتقال مال غیر است.
چند رکن مهم در رابطه با دعوی انتقال مال غیر وجود دارد که دانستن آن مهم است مخصوصاً اگر تا کنون با وکیل دعوی انتقال مال غیر مشورت نکردهاید حتماً چند رکنی که در ادامه ذکر خواهیم کرد را مطالعه نمایید.
اصل قانونی بودن جرم و مجازات اقتضاء دارد که قانونگذار جرایم را مشخص و مجازات آنها را اعلام کنند. تا حد امکان از اعمال سلیقه در تبیین و تشریح عنوان مجرمانه جوگیری کند و از سوی دیگر شهروندان یک جامعه از اعمال و رفتار مخالف قانون مطلع شوند. بنابراین هر عنوان مجرمانهای باید قبلاً توسط قانونگذار اعلام گردد در خصوص دعوی انتقال مال غیر نیز این قائده حاکم بوده و در حال حاضر رکن قانونی جرم انتقال مال غیر به صورت عام قانون انتقال مال غیر است.
رکن روانی دومین رکن است این رکن به معنای نیت مرتکب در خصوص اقدام به این جرم است. وقوع این دعوی باید همراه با قصد مجرمانه باشد. رکن روانی دو جز دارد.
اراده و آگاهانه عمل کردن به جرم را سوءنیت عام میگویند پس مجرم کسی است که رفتار نادرست خود را به طور ارادی انجام دهد بنابراین اگر شخص در حالت خواب چنین عملی انجام دهد. فرد فاقد سوءنیت عام است همچنین مرتکب باید عالم باشد که مال متعلق به غیر است.
تعلق اراده به تحقق نتیجه مجرمانه را سوءنیت خاص میگویند، یعنی اینکه فرد خواست و قصد انجام جرم را داشته باشد و در جرم فروش مال غیر، فرد دیگر باید قصد ایراد ضرر مالک را داشت.
قسمتی از دعوی انتقال مال غیر که نمود و ظهور بیرونی و خارجی دارد، رکن مادی جرم به حساب میآید. رفتار مجرمانه برای تحقق جرم انتقال مال غیر لازم است که یک فعل مادی باشد. انتقال میتواند از طرق مختلف مانند فروش، صلح و یا حتی هبه صورت گیرد. همین که فرد مال را به دیگری از نظر حقوقی منتقل کند، انتقال محقق شده است. آنچه در تحقق فعل مادی انتقال مال غیر لازم است انعقاد قرارداد انتقال است، هرچند قبض و اقباض صورت نگرفته باشد.
این جرم نیز مانند اکثر جرایم دیگر جنبه اجتماعی نیز دارد و در قانون برای این جرم نیز مجازاتی در نظر گرفته شده است. این رفتار غیر اجتماعی با تنبیه و سرکوب همراه است. براساس اصل 36 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و ماده 12 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، حکم به مجازات و اجرای آن باید از طریق دادگاه صالح، به موجب قانون و با رعایت شرایط و کیفیات مقرر در آن باشد.
مطابق با ماده 1 قانون مجازات در رابطه با انتقال مال غیر، کسی که مال غیر را یا علم به اینکه مال غیر و برای شخص دیگری است به نحوی عیناً یا منفعتاً بدون مجوز قانونی به دیگری منتقل کند، کلاهبرداری محسوب میشود و مطابق مقررات مربوط به بزه کلاهبردار قابل تعقیب و مجازات است.
بنابر نکاتی که ذکر شد تمام آثار جرم کلاهبرداری بر جرم انتقال مال غیر نیز وارد است. با تشدید مجازات مرتکبین اختلاس، ارتشا و کلاهبرداری مصوب در سال 1367، جرم انتقال مال غیر مشمول مقررات مربوط به کلاهبرداری در آن قانون به شمار میرود.
با توجه به موارد فوق الذکر و رأی هیأت عمومی دیوان عالی کشور، مبنی بر اینکه قانونگذار انتقال مال غیر را با علم به اینکه مال غیر است در حکم کلاهبرداری و مشمول مجازات آن دانسته است. در نتیجه مجازات انتقال مال غیر برای کسانی که مرتکب چنین جرمی میشوند به شرح زیر خواهد بود.
نکته: جرم یا بزه به هرگونه رفتار یا ترک رفتاری گفته میشود که قانون را نقض کند و برای آن در قانون، مجازات مشخصی تعیین شده باشد. جرم در لغت به معنای گناه آمده است.
اگر دعوی انتقال مال غیر و این جرم در دادگاه ثابت شود، فرد مجرم باید مال را به صاحب اصلیش بازگرداند که به این کار در اصطلاح رد مال میگویند. البته لازم به ذکر است که این تنها یکی از مجازاتهای فروشنده مال غیر است. پس گرفتن مال خیلی آسان نیست و بهتر است از یک وکیل دعوی انتقال مال غیر کمک گرفته شود.
دادگاه کیفری باید به رد مال رأی دهد، اما اگر ملک مورد نظر با سند رسمی به فردی دیگر منتقل شده باشد، مالک آن باید پس از اثبات جرم در دادگاه کیفری، از طریق طرح دادخواست در محاکم حقوقی، درخواست ابطال اسناد جعلی و خلع ید بدهد، زیرا رسیدگی به این دادخواستها از صلاحیت محاکم کیفری خارج است.
مطمئناً امکان ندارد که خریدار هم مجرم باشد هم بیگناه، ممکن است خریدار اصلاً خبر نداشته باشد چیزی که دارد میخرد مال فروشنده نیست و به فرد دیگری تعلق دارد. در این حالت خریدار مقصر نیست، اما باید مال خریداری شده را به خریدار اصلیاش بازگرداند.
اگر خریدار در هنگام معامله بداند چیزی که در حال خریدن آن است، مال شخص دیگری است، آن وقت خریدار هم شریک جرم محسوب میشود و مجازات خواهد شد. دادستان و شاکی خصوصی وظیفه دارند برای اثبات سوءنیت و اطلاع خریدار از تعلق مال به دیگری، دلایل خود را به دادگاه ارائه دهد.
در بعضی شرایط خاص مالک اصلی ممکن است مجرم شناخته شود. مالک مسئولیتهایی دارد، اگر مالک از قوع معامله با خبر شود، نهایتاً تا یک ماه پس از اطلاع، باید اظهارنامهای بنویسد و مالکیت خود را به اطلاع خریدار برساند. اگر این زمان بگذر و مالک کاری نکند، در دعوی انتقال مال غیر شریک جرم شناخته میشود. در این شرایط اصلاً بعید نیست که با فروشنده تبانی کرده باشد تا از خریدار که در جریان مسئله نبوده، کلاهبرداری کنند.
منقول یا غیر منقول بودن مال فرقی ندارد. ماده 12 و19 قانون مدنی در رابطه با فروش مال غیر، چنین میگوید که فرقی نمیکند چه چیزی باشد. منقول یا غیر منقول بودن آن نیز فرقی در اصل جرم ندارد و در هر دو مورد این کار غیرقانونی و جرم است.
اگر درگیر دعوی انتقال مال غیر هستید بهتر است برای بهبود روند پرونده خود از یک وکیل دعوی انتقال مال غیر کمک بگیرید. همانطور که خواندید این دعوی جز دعاوی کیفری پیچیده و تخصصی است.
کمک گرفتن از وکیل متخصص در این زمینه میتواند بسیار مفید باشد زیرا همانطور که بارها ذکر کردیم این نوع پروندها پیچیده و سخت هستند و نمیتوان از هر وکیلی درخواست کمک کرد زیرا فرد باید در این زمینه و این نوع دعوی تخصص کافی داشته باشد.
حتی اگر نمیخواهید وکیل کار شما را در دادگاه پیش ببرد حتماً از مشاورههای تلفنی و حضوری یک وکیل پایه یک و متخصص در این زمینه کمک بگیرید.
انتقال مال به معنای آن است که مال یا منفعت آن به دیگری منتقل شود. اما گاهی برخی افراد مال منقول یا غیر منقول دیگری را بدون اجازه مالک یا با روشهای نادرست و کلاهبرداری به شخص دیگری میفروشند، اجاره میدهند و یا ….
در این گونه شرایط دعوی انتقال مال پیش میآید که جز دعاوی پیچیده و تخصصی است. بهترین راه برای حل این نوع پروندهها کمک از یک وکیل دعوی انتقال مال غیر است.
دفتر وکالت الهام آریان کیان با سالها سابقه در این زمینه میتواند گزینه خوبی برای سپردن پرونده دعوی انتقال مال غیر به این مجموعه یا استفاده از مشاورههای حضوری، تلفنی و اینترنتی باشد. وکلای (وکیل دعوی انتقال مال غیر) این مجموعه دارای تخصص در این زمینه هستند و توانستهاند اکثر پروندهها را با موفقیت و سربلندی به سرانجام برسانند.
برای کسب اطلاعات بیشتر یا حتی مشاوره در زمینه انواع دعاوی بانکی، دعاوی ملکی و …. تنها کافیست با شماره تلفنهای این مرکز تماس حاصل نمایید و از مشاورین مجموعه الهام آریان کیان در خصوص پرونده مورد نظر خود مشاوره بگیرید.