طلاق توافقی چیست؟ مراحل طلاق توافقی؟ مدارک طلاق توافقی چیست؟
همانطور که قانون ازدواج را محترم شمرده و برای نظم بخشیدن به آن قواعدی وضع کرده، طلاق را نیز یک راه حل برای اختلافات و مشکلات جدی در نظر گرفته است. علیرغم اینکه طلاق عملی مذموم است، اما ممکن است در مواردی افراد با یکدیگر سازش نداشته باشند و چارهای جز جدایی طرفین باقی نماند. به همین دلیل، در قانون راهها و روشهای مختلفی برای طلاق پیشبینی شده است که بر اساس آن میتوان طلاق را به طلاق از طرف مرد، طلاق از طرف زن و طلاق توافقی تقسیمبندی کرد.
یعنی علاوه بر اینکه مرد میتواند زن خود را با رعایت مراحلی طلاق بدهد، زن نیز در صورت وجود پپارهای از مسائل میتواند درخواست طلاق بدهد. علاوه بر این، زوجین هر زمان که بخواهند میتوانند با یکدیگر توافق کرده و درخواست طلاق توافقی کنند. بنابراین، در این مقاله طلاق توافقی، مراحل طلاق توافقی و مدارک طلاق توافقی را مورد بررسی قرار میدهیم.
سادهترین و کم دردسرترین نوع طلاق، طلاق توافقی است که در این روزها به دلیل زمان بر نبودن مراحل رسیدگی که برای انجام آن لازم است، تبدیل به طلاق رایج شده است. علاوه بر این، طی کردن مراحل طلاق توافقی بدون نزاع و درگیری طرفین انجام میشود و از دعاوی احتمالی مربوط به آن کاهش میدهد.
برخلاف آنچه که عموم مردم تصور میکنند در طلاق توافقی حتما لازم نیست زن مهریه خود را ببخشد و از حق و حقوق قانونی خود چشم پوشی کند بلکه هر توافقی که بین زوجین صورت گرفته باشد معتبر است.
در واقع لازم است طرفین در خصوص مسائل مالی و غیر مالی به توافق برسند. از جمله کلیه مسائل مربوط به طلاق از جملع مهریه، اجرتالمثل، حضانت فرزندان بعد از طلاق و زمان و مکان ملاقات با فرزندان که میتواند در حین جلسه رسیدگی یا قبل از آن . به موجب سند رسمی و در دفترخانه اسناد رسمی انجام گیرد.
الزام به انجام مشاوره موضوعی کاملاً قانونی و بر گرفته از قانون حمایت خانواده مصوب اسفند ماه سال 91 است. در ماده 25 این قانون موضوع ارجاع طلاق توافقی به مشاوره جزء الزامات و تکالیف دادگاه خانواده است و در واقع دادگاه خانواده بدون جلب نظر مشاوره خانواده نمیتواند اقدام به صدور رای ( گواهی عدم امکان سازش) نماید.
در ماده قانونی فوقالذکر برای انجام مشاوره خانواده قبل از صدور رأی عبارت(باید) وجود دارد، ماده مذکور نشان میدهد که دادگاه برای انجام مشاوره خانواده اختیار ندارد بلکه الزام و تکلیف دارد و حتماً باید مشاوره قبل از صدور رأی انجام شود.
برای همین منظور و طبق رویهای که ماهها است در تمام ایران جریان دارد، پیرو توافقات حاصله بین قوهقضائیه و سازمان بهزیستی کشور است و زوجین گرامی باید برای حضور در جلسات مشاوره مطابق با موارد ذیل عمل نماید:
نکته: انتخاب مرکز غربالگری و تاریخ مراجعه اختیاری است، در نتیجه زوجین میتوانند هر کدام از مراکزی که در سامانه تصمیم وجود دارد و همچنین تاریخ مراجعه را به اختیار خود انتخاب نمایند.
نکته: صدور گواهی عدم انصراف از طلاق که برای ثبت دادخواست طلاق توافقی الزامی است، حدوداً 45 روز پس از پایان جلسات مشاوره امکان پذیر است.
انجام حداقل 5 جلسه مشاوره الزامی است و بسته به ازدحام یا خلوتی مرکز مشاوره، روسه زمانی مشاوره بین حداقل 45 روز تا 3 ماه متغیر خواهد بود.
جلسات اجباری مشاوره تحت هیچ شرایطی کمتر از 45 روز نخواهد بود و شما هم اگر بنا به هر دلیلی تمایلی به حضور در جلسات مشاوره اجباری و صرف زمان حداقل 45 روز را ندارید و همچنین تمایلی به حضور در جلسه دادگاه و دفتر طلاق ندارید با یک ما تماس بگیرید.
یکی از تعهدات و دیون بسیار مهمی که عقد نکاح برای مرد ایجاد میکند، مهریه است. مهریه از دیون ممتاز محسوب میشود و زن در مورد مطالبه مهریه بر دیگر طلبکاران شوهر خود، ارجحیت دارد. اگر زوجین در مورد مهریه و شرایط پرداخت آن به توافق نرسند، دادگاه گواهی عدم امکان سازش خودداری خواهد نمود و در نتیجه عملاً امکان طلاق توافقی وجود نخواهد داشت.
طبق ماده 1082 قانون مدنی:
( به مجرد عقد، زن مالک مهر میشود و میتواند هر نوع تصرفی که بخواهد در آن بنماید). بنابراین به محض اینکه صیغه عقد نکاح جاری میشود، مالکیت زن بر مهریه مستقر میگردد.
در همین رابطه در ماده 1085 قانون مدنی آمده است (زن میتواند تا مهر به او تسلیم نشده از ایفای وظایفی که در مقایل شوهر دارد امتناع کند، مشروط بر این که مهر او حال باشد و این امتناع مسقط حق نفقه نخواهد بود).
اجرتالمثل ایام زوجیت نیز یکی از حقوق مالی زوجه است که در قیاس با مهریه نفقه در درجه پایینتری قرار دارد و بار اثبات این که زن مستحق دریافت اجرتالمثل هست یا خیر با خودش است و اگر در مورد آن ادعایی داشته باشد و نتواند مطابق با قانون، استحقاق خود بر اجرتالمثل را اثبات نماید، ادعای وی مسموع نخواهد بود.
شرایط قانونی که بر اساس آن زن استحقاق دریافت اجرتالمثل ایام زوجیت را دارد در تبصره ماده 336 قانون مدنی ذکر شده است و باید ( جمع تمام شرایط) وجود داشته باشد.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی شامل اصل و کپی شناسنامه، اصل و کپی کارت ملی و کپی عقدنامه یا سند ازدواج است. علاوه بر این، اجرای صیغه طلاق توافقی مستلزم این است که زن در صورت باکره بودن، گواهی سلامت را به دفتر ثبت ازدواج و طلاق ارائه داده و در صورتی که باکره نیست، گواهی عدم بارداری خود را به همراه گواهی عدم امکان سازش به دفترخانه برای ثبت طلاق ارائه کند.
طلاق توافقی یکی از انواع طلاقها است که امروزه بسیاری از افراد به آن رو آوردهاند. به طور کلی مراحل طلاق توافقی 14 مرحله است که باید توسط شخص یا وکیل طلاق توافقی انجام شود. به این نکته توجه داشته باشید که یک وکیل نمیتواند وکالت زن و هم شوهر را بپذیرد. زوجین بایستی 5 جلسه مشاوره قبل از طلاق را سپری کنند و در صورت عدم حضور طلاق انجام نخواهد شد.
طلاق توافقی نیز دوندگیهایی دارد که با حضور یک وکیل کار شما راحتتر میشود. الهام آریان کیان وکیل پایه یک دادگستری سالهاست که در حال فعالیت به عنوان وکیل طلاق توافقی، طلاق، ملکی و … است. فقط کافیست برای دریافت مشاوره تلفنی با شماره تلفنهای دفتر تماس حاصل نمایید تا شما را در رابطه با مسائل مختلف حقوقی راهنمایی کنند.