طلاق توافقی نوع مرسومی از طلاق است. این امر اغلب در بین زوجهایی رواج دارد که هیچ راهی برای ادامه زندگی ندارند و به اتفاق یکدیگر تصمیم به طلاق میگیرند. در حقیقت طلاق به سه روش انجام میشود.
بطور کلی در طلاق از نوع توافقی، موضوعاتی هستند که باید بر سر آنها توافق شود. سپس طرفین میتوانند توافقات خود را به یک وکیل طلاق توافقی اعلام کرده و از او بخواهند که ادامه این روند را پیگیری نماید.
قطعاً این نوع طلاق نیز مانند هر روند اداری دیگر دارای مراحل خاصی است و روند مخصوص خود را دارد. شما میتوانید برای این نوع طلاق خودتان کارها را پیش ببرید. همچنین میتوانید توافقات خود را به وکیل اعلام کرده و از او بخواهید که این روند را پیگیری نماید.
البته چندسالی است که روند این نوع طلاق اندکی سختتر شده است. زیرا زوجین باید به جلسات مشاوره مراجعه کنند. اما این جلسات مشاوره نیز مانع چندانی بر سر راه طلاق ایجاد نمیکند. کافیست یه توصیههای وکیل طلاق توافقی توجه نمایید تا بتوانید با گذر از این مراحل روند طلاق را با سرعت بیشتری پیش ببرید.
در ادامه این مطلب با توافقاتی که باید پیش از طلاق توافقی انجام شود آشنا خواهیم شد. در عین حال نیز به قوانین جدیدی که برای طلاق با توافق وضع شده است، اشاره خواهیم کرد. سپس به بررسی روند و مدارک لازم برای انجام این کار خواهیم پرداخت.
اگر زوجین به اتفاق و با توافق قصد طلاق را دارند، میتوانند لیستی از توافقات خود را تهیه کرده و آن را به وکیل طلاق توافقی بدهند تا وکیل بر اساس این توافقات نسبت به پیگیری کار آنها اقدام نماید. قطعاً طلاق توافقی به اندازه سایر انواع طلاق سخت نیست، اما نمیتوان روند اداری سخت و طاقت فرسا آن را نادیده گرفت. بطورکلی این توافقات شامل:
نکته مهم: این توفقات میتواند در محضر دادگاه انجام شود. همچنین زوجین میتوانند برای ثبت کردن این توافقات به دفتر اسناد رسمی مراجعه کنند. همچنین اگر برای از خدمات وکیل طلاق توافقی استفاده میکنند، میتوانند شرح این توافقات را به وکیل بدهند تا وکیل کارهای قانونی و حقوقی آن را انجام دهد.
برای درخواست طلاق توافقی مدارک لازم نظیر مدارک هویتی و شناسایی نظیر شناسنامه و کارت ملی نیاز است. اما یکی از مهمترین مدارک نیز عقدنامه زوجین و فرم غربالگری است.
امروزه امور شکایت و ثبت دادخواست در تهران از طریق دفاتر خدمات قضایی انجام میشود. از همین رو زوجین باید با در دست داشتن مدارک به این دفاتر مراجعه کنند.
در شهرستانها نیز باید به واحد ثبت دادخواست مراجعه کنند. موضوع این درخواست صدور گواهی عدم سازش یا همان طلاق توافقی است.
در گذشته زوجین با در دست داشتن مدارک شناسایی و عقدنامه خود به دفاتر خدمات قضایی مراجعه میکرذند و درخواست گواهی عدم سازش میدادند.
اما از آذر 97 تاکنون با استناد به بخشنامه، 9000/13104/55 دفاتر خدمات قضایی مجاز نیستند درخواست طلاق را بدون داشتن گواهی عدم انصراف از طلاق ثبت نمایند.
برای دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق زوجین باید به مراکز غربالگری یا مشاوره خانواده مراجعه نمایند. برای دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق باید مراحل زیرا را دنبال نمایید.
نکته: پس از گذراندن تعداد جلسات مشاورهای که برای شما تعیین میشود، میتوانید گواهی عدم انصراف از طلاق را دریافت نموده و با در دست داشتن آن به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کنید. تنها در اینصورت است که دادخواست شما ثبت و به دادگاه خانواده ارجاع داده خواهد شد.
نکته مهم: این جلسات مشاوره در بازه زمانی 45 روزه و بین 1 تا 5 جلسه تشکیل میشوند. اغلب خود زوجین باید در این جلسات شرکت کنند. مگر در شرایط خاص که خود وکیل طلاق توافقی به آن آگاه است، وکیل میتواند به جای موکل خود در جلسه مشاوره شرکت نماید.
در این بخش مراحل گام به گام طلاق توافقی را از ارائه دادخواست تا انجام مراحل داوری و … شرح خواهیم داد.
همانطورکه گفتیم اولین مرحله انجام توافقات بین طرفین است.
گواهی عدم سازش نیز با توجه به مراحل گفته شده و پس از طی جلسات مشاوره و غربالگری صادر خواهد شد.
پس از ثبت دادخواست در دفاتر خدمات قضایی، دادگاه صالحه برای رسیدگی به پرونده زوجین تعیین میشود. این دادگاه محلی نزدیک به محل سکونت زوجین خواهد بود.
پس از تعیین دادگاه صالحه پیامکی برای زوجین ارسال میگردد که حاوی آدرس و تاریخ و ساعت دادرسی است.
لازم است که در جلسه اول دادگاه هر دو طرفین حضور داشته باشند تا خواسته خود را برای صدور گواهی عدم سازس مطرح نمایند. سپس جلسه توسط قاضی به داوری ارجاع داده خواهد شد.
داور میتواند یک نفر از آشنایان زوجین باشد. کار داور تلاش برای ایجاد مصالحه و حل تعارض بین زوجین است. البته به جز داور، زوجین به مشاوران نیز ارجاع داده میشوند.
زوجین باید علت عدم تفاهم را برای مشاور بیان کنند. کار مشاور نیز تلاش برای ایجاد سازش بین طرفین است. درصورتی که هیچ یک از داوران و مشاوران موفق به حل مشکلات زوجین نشوند، گزارش جلسه داور و نظر کارشناسی مشاور کتباً به دادگاه اعلام میشود.
نکته مهم: درصورتی که داور از طرف زوجین به دادگاه معرفی نشود، دادگاه خودش یک داور را برای انجام این کار در نظر خواهد گرفت.
پس آنکه قاضی نظر داور و مشاور را مشاهده کند، در مراجعه مجدد به دادگاه به تشخیص قاضی گواهی عدم امکان سازش زوجین صادر میگردد.
نکته مهم: این حکم قابل تجدید نظر خواهی یا فرجام خواهی است. از همین رو زوجین باید تا پایان این مدت صبر کنند. به همین علت بهتر است برای طلاق توافقی زوجین حق تجدید نظر خواهی و فرجام خواهی را ساقط کنند تا روند طلاق آنها سرعت بگیرد.
نکته: پس از ساقط نمودن حق تجدید نظر و فرجامخواهی، دادگاه سه نسخه از حکم را صادر میکند. دو نسخه برای زوجین و یک نسخه برای بایگانی.
پس از صدور گواهی عدم امکان سازش زوجین، آنها باید با در دست داشتن این گواهی به دفاتر رسمی ازدواج و طلاق مراجعه کنند. اما در این دفاتر پیش از اجرا شدن صیغه طلاق از زوجه گواهی عدم بارداری یا گواهی باکرگی از پزشکی قانونی طلب خواهد شد.
از همین رو لازم است زوجین علاوهبر گواهی عدم سازش دادگاه و توافقات خود، این گواهی را نیز به دفتر رسمی طلاق ارائه دهند. از همین رو بهتر است زوجین در خلال رسیدگی به امور دادگاه نسبت به دریافت گواهی سلامت بکارت مورد تأیید پزشکی قانونی (در صورت باکره بودن زوجه) یا گواهی عدم بارداری از طریق آزمایش خون اقدام نمایند.
پس از صدور گواهی عدم سازش از سوی دادگاه، مهلت سه ماههای در اختیار زوجین قرار میگیرد تا برای اجرای صیغه طلاق یا طلاق توافقی به یکی از دفاتر رسمی طلاق مراجعه نمایند.
در این صورت زوجین باید به همراه مدارک هویتی و عقدنامه، گواهی عدم سازش دادگاه، توافقات و گواهی عدم بارداری یا باگرکی به دفاتر طلاق مراجعه کرده و صیغه طلاق را جاری نمایند.
نکته مهم: گواهی عدم ساز تنها سه ماه از تاریخ صدور اعتبار دارد. از همین رو اگر زوجین در این مدت مشخص برای طلاق توافقی مراجعه نکنند، این گواهی باطل شده و تمام مراحل فوق باید مجدداً تکرار شود.
نکته2: هیچ یک از زوج یا زوجه نمیتواند توافقات اولیه را بهصورت یک جانبه از بین ببرد. مگر اینکه توافقی دو طرفه مبنی بر برهم زدن توافقات اولیه از سوی طرفین ارائه شود.
گاهی اوقات ممکن است هر یک از زوج یا زوجه در مرحله آخر برای انجام طلاق توافقی همکاری نکنند. در اینصورت آیا میتوان صیغه طلاق را بهصورت یک طرفه جاری کرد؟
گواهی عدم سازش باید ظرف مدت سه ماه به یکی از دفاتر ازدواج و طلاق تحویل گردد. پس از تحویل این گواهی به این دفاتر طرفین باید ظرف مدت یک هفته به دفتر مراجعه کرده تا صیغه طلاق جاری شود.
اگر زوج برای اجرا و ثبت صیغه طلاق به دفترخانه مراجعه نکند، دفترخانه نمیتواند صیغه طلاق را جاری کند. مگر زوجه برای اجرای صیغه طلاق وکالت بلاعزل یا بهعبارتی حق طلاق داشته باشد.
نکته مهم: برای جلوگیری از مشکلات ناشی از عدم مراجعه زوج به دفترخانه، لازم است زوجه برای طلاق توافقی و اجرای صیغه از زوج وکالت بلاعزل دریافت نماید.
درصورتی که زوجه پس از مدت یک هفته از ارائه گواهی عدم سازش برای اجرای صیغه طلاق توافقی به دفترخانه مراجعه نکند، سردفتر به زوجین اخطار میدهد که برای اجرای صیغه در دفترخانه حاضر شوند. اما درصورتی که زوجه در دفتر حضور پیدا نکند، صیغه طلاق جاری شده و طلاق به ثبت خواهد رسید.
اگر هر دو زوج و زوجه در خارج از کشور اقامت داشته باشند، اما همچنان از اتباع آن کشور نباشند، تمام قوانین احوال شخصیه بر اساس ماده 6 قانون مدنی لازم الاجرا است. بهعبارتی طلاق توافقی باید بر اساس قوانین ایران انجام شود. اما این موضوع برای کسانی که مقیم آن کشور خاص هستند متفاوت است.
درصورتی که زوجین مقیم آن کشور نیستند، برای طلاق توافقی باید در محکم و دادگاههای محل زندگی خود، دادخواست طلاق را مطرح نمایند. سپس باید حکم دادگاه را اخذ نموده و به یکی از مراکز اسلامی آن کشور مراجعه نمایند.
پس از اجرای صیغه طلاق این طلاق باید به تأیید مقامات ایرانی حاضر در آن کشور برسد. مقامات ایرانی میتوانند شامل مقامات سفارت ایران، کنسولگری یا دفتر حافظت از منافع باشد. پس از تأیید این مقامات آخرین مرحله دریافت تأیید وزارت امور خارجه خواهد بود.
نکته بسیار مهم: زوجه تا زمانی که طلاق در دادگاههای کشور ثبت نشود، در عقد زوج است.
نکته: تا زمانی که طلاق بهصورت رسمی در دادگاههای کشور ثبت نشود، زوجه حق ازدواج با مرد دیگری را ندارد. اگر این اتفاق بیفتد، این امر در حکم زنا خواهد بود.
مهریه و مطالبه آن در خارج از کشور یک دعوای مالی است. از همین رو اگر در کشور دیگری هستید مطالبه آن به قوانین همان کشور بستگی دارد. بهترین راه برای مطالبه مهریه کمک گرفتن از وکیل طلاق توافقی است.
بسیاری از افراد به دلایل مختلف از وکیل طلاق توافقی برای پیشبرد امور خود برای طلاق در داخل یا خارج کشور استفاده میکنند. یک وکیل نمیتواند وکالت هر دو زوج و زوجه را بهعهده بگیرد.
اما از آنجایی که این طلاق از نوع توافقی است، زوجین میتوانند اشتراکاً یک وکیل داشته باشند، مزایای استفاده از وکیل برای طلاق توافقی این است که نیازی به حضور فرد در دادگاه نیست و روند پرونده نیز کوتاهتر خواهد شد. یک وکیل طلاق توافقی میتواند روند انجام این کار را بین 7 تا 10 روز کاری انجام دهد.
در روند طلاق توافقی چند کار باید انجام شود. مهمترین آنها نیز مشخص کردن توافقات و مراجعه به مشاوره و غربالگری است. اگر هر دو زوجین قصد واقعی برای طلاق توافقی داشته باشند، این رویه با سرعت بیشتری پیش خواهد رفت. اما اگر قصد دارید که فرآیند طلاق خیلی سریع اتفاق بیفتد، استفاده از خدمات وکیل طلاق توافقی بهترین راه است.