وکیل امور غائب مفقود الاثر کیست؟ دعوی مربوط به امور غائب مفقود الاثر چیست؟
غائب مفقود الاثر کسی است که از غیبت آن مدت زیادی گذشته است و از او به هیچ وجه خبری نیست. اما مسئله مهم در این رابطه تکلیف اموالی است که از غائب مفقود الاثر باقی میماند. به همین دلیل قانون برای پیگیری این مشکل پیش بینیهایی انجام داده است.
برای اینکه اموال فرد غائب و داراییهای وی تلف نشوند و کسی نتواند به آنها تعدی کند باید اداره اموال را به عهده کسی گذاشت همچنین میتوان از وکیل امور غائب مفقود الاثر نیز در این رابطه کمک گرفت.
اگر غائب مفقود الاثر برای اداره اموال و داراییهای خود تکلیفی مشخص نکرده باشد و کسی هم نباشد که قانوناً حق اداره این امور را داشته باشد، دادگاه موظف است برای اداره اموال او شخصی با عنوان امین معین کند.
اصولاً دادگاه صالح رسیدگی به این امور دادگاه عمومی، آخرین اقامتگاه یا محل سکونت شخص غائب است. اگر یکی از ورثه غائب تضمینات کافی بدهد دادگاه نمیتواند شخص دیگری را با عنوان امین تعیین کند و این ورثه هستند که نسبت به اشخاص دیگر تقدم دارند.
در ادامه توضیحات بیشتری در رابطه با شخص مفقود، اموال و داراییهای شخص مفقود، نحوه رسیدگی به این نوع پروندهها، راهنمای انتخاب وکیل در این زمینه و … خواهیم داد.
در ماده 1011 قانون مدنی آمده است، اصطلاح غائب مفقود الاثر به کسی اطلاق می شود که مدت زمان زیادی است که خبری از او نیست. غائب مفقود الاثر دارای وضع حقوقی خاصی بوده و حقوق و تکالیفی نیز برای او در قانون مشخص شده است.
یکی از دهها نکاتی که در رابطه با افراد غائب مفقود الاثر وجود دارد، این است که باید تکلیف اموال، همسر و وراث فرد تعیین شود و به بهانه بازنگشتن فرد، زندگی دیگران نباید مختل شود.
در کشور جمهوری اسلامی ایران قانونگذار مواعدی را تعیین کرده که با گذشت این مواعد، دیگر فرد زنده تلقی نشده و حکم فوت او داده میشود. بهتر است در روند این پرونده از مشورتهای یک وکیل امور غائب مفقود الاثر استفاده شود.
اما سؤال اینجاست که تکلیف اموال این فرد تا قبل از تعیین امین چه میشود؟ در این شرایط مجدداً توصیه میشود از یک وکیل امور غائب مفقود الاثر کمک گرفته شود. در این جریان بعد از اثبات مفقود الاثر بودن شخص، برای حفظ و اداره داراییهای وی، امینی به وسیله دادگاه تعیین خواهد شد.
در قانون جمهوری اسلامی ایران قانونگذار حفظ و نظارت اموال غائب را در مدت زمان قبل از تعیین امین را برعهده دادستان قرار میدهد .
قانونگذار جمهوری اسلامی ایران برای جلوگیری از حیف و میل شدن اموال غایب اقدام به تعیین شخص مورد اعتمادی به عنوان امین میکند. برابر با ماده 1012 قانون مدنی (( اگر غایب مفقود الاثر برای اداره اموال خود تکلیفی معین نکرده و کسی هم نباشد که قانوناً حق تصدی امور او را داشته باشد، محکمه برای اداره اموال او یک نفر امین معین میکند.))
همچنین تقاضای تعیین امین فقط از جانب مدعیالعموم و اشخاص ذینفع در این امر قبول میشود. در ماده 1028 قانون مدنی آمده است(( امینی که که برای اداره کردن اموال غائب مفقود الاثر معین میشود، باید نفقه زوجه دائم یا منقطعه که مدت او نگذشته و نفقه او را زوج تعهد کرده باشد و نیز اولاد غائب را از دارایی عائب تأدیه کند. در صورت اختلاف در میزان نفقه، تعیین آن بر عهده دادگاه مربوطه با حضور یک وکیل امور غائب مفقود الاثر است.
اگر پس از دو سال هنوز خبری از شخص نباشد ، احتمال زنده بودن آن کمتر و کمتر میشود، بر اساس ماده 1025 قانون مدنی(( وراث غائب مفقود الاثر میتوانند قبل از صدور حکم موت فرضی او نیز از محکمه تقاضا کنند که دارایی او را به تصرف آنها بدهد؛ مشروط بر اینکه اولاً غائب مذبور کسی را برای اداره اموال خود مشخص نکرده باشد و ثانیاً حتماً باید دو سال تمام حتی یک روز پس و پیش هم نه، از آخرین خبر غائب گذشته باشد؛ بدون اینکه حیات یا ممات آن معلوم باشد. در این مورد رعایت ماده 1023 قانون مدنی، در رابطه با اعلان مدت یک سال قطعی است.))
همچنین وراث باید ضمانت و تضمینی به دادگاه دهند تا در صورت مراجعه غائب یا در صورتی که اشخاص ثالث حقی بر اموال او داشته باشند، از عهده اموال یا حق اشخاص ثالث برآیند.
تضمیناتی که وراث به دادگاه ارائه میکنند تا موقع صدور حکم موت فرضی غائب باقی خواهد بود. پس از اینکه اموال به تصرف موقت ورثه داده شد، وظایف و اختیارات ورثه همان است که برای امین ذکر شد. برای ورثه نیز مانند امین، محکمه حقالزحمه مناسبی از درآمد اموال غایب معین میکند و حتی در صورتی که اموال غلئب درآمدی نداشته باشد، پرداخت حقالزحمه از اصل اموال مجاز است. البته دادگاه وکیل امور غائب مفقود الاثری را برای نظارت بر کار امین یا وراث در نظر میگیرد.
شخص امین وظیفه دارد اموال غائب را حفظ و ادره کند که در این زمینه باید مصلحت غائب را رعایت نماید و از حیف و میل کردن اموال غایب جلوگیری کند و اعمالی را انجام ندهد که به حال غایب مضر باشد. بنابراین وظایف امین به این شرح است:
برابر ماده 1019 قانون مدنی (( حکم موت فرضی غایب در موردی صادر میشود که از تاریخ آخرین خبری که از حیات او رسیده است، مدتی گذشته باشد که براساس منطق چنین شخصی بعد از گذشت این چند سال امکان زنده بودنشان میسر نخواهد بود.))
مدتی که در پایان آن، شخص غایب برابر قانون عادتاً زنده فرض نمیشود و میتوان صدور حکم موت فرضی را تقاضا کرد، حداقل 3 سال و حداکثر 10 سال از تاریخ آخرین خبر غایب است.
پس از گذشت مدت مقرر، در صورتی حکم موت فرضی از طرف اشخاص ذینفع تقاضا شده باشد، دادگاه پس از رسیدگی اقدام به نشر آگهی کرده و اشخاص را که ممکن است از غایب خبری داشته باشند، دعوت خواهد کرد تا اطلاعات خود را در اختیار دادگاه بگذارند. این آگهی سه دفعه متوالی و هر کدام به فاصله یک ماه در یکی از روزنامههای کثیرالانتشار تهران منتشر خواهد شد.
دادگاه وقتی میتواند حکم موت فرضی را صادر کند که یک سال از تاریخ انتشار آگهی گذشته و حیات غایب معلوم نشده باشد. هرگاه ورثه غایب از قبل درخواست کرده باشند که اموال غایب به تصرف موقت آنها داده شود و طبق مقررات آگهی شده باشد، آگهی مجدد لازم نیست.
یکی از نکاتی که همسر غایب ممکن است تقاضا کند، رها شدن از قید زوجیت مردی است که غایب مفقود الاثر شده است. براساس قانون، هرگاه کسی چهارسال غایب مفقود الاثر باشد، همسرش میتواند از دادگاه تقاضای طلاق غیابی کند.
لازم به ذکر است در نکاح نامههای امروزی بندی به عنوان شرط ضمن عقد قرار داده شده است که بر اساس آن، اگر مردی به مدت 6 ماه غایب شد و از وی خبری در دست نبود، همسرش بتواند از وی جدا شود. در این شرایط برای طلاق غیابی از همسر بهتر است از یک وکیل امور غائب مفقود الاثر کمک بگیرید.
البته اگر زوجین هنگام عقد، این بند را امضا نکنند، در این صورت زن باید چهارسال از زمان مفقود شدن فرد غایب صبر کرده و سپس از دادگاه، صدور حکم طلاق را تقاضا کند. اگر برای فرد غایب حکم فرضی صادر شود یا زن به صورت غیابی بخواهد طلاق بگیرد، پس از صدور حکم فوت فرضی یا طلاق، زن باید چهارماه و 10 روز عده وفات نگه دارد و نمیتواند در این مدت با شخص دیگری ازدواج کند.
در صورتی که فرد غائب به خانه و محل زندگی خود بازگردد، میتواند با کمک یک وکیل امور غائب مفقود الاثر تمام حقوقی که به امین سپرده شده را پس بگیرد.
چنانچه پس از صدور حکم موت فرضی و دادن اموال غائب به تصرف ورثه، غائب پیدا شود، مطابق ماده 1027 قانون مدنی، ورثه باید آنچه از اعیان یا منافع یا عوض اموال غائب در هنگام پیدا شدن او باقی است، مسترد دارند؛ اما مسئول اموالی که از بین رفته و عوض آنها نیز موجود نبوده، نیستند.
البته منظور از عوض، اعم از عوض مستقیم و غیر مستقیم است، بنابراین اموال غائب را فروخته و با پول آن مال دیگری خریده باشند، آن مال عوض به حساب میآید و قابل استرداد خواهد بود؛ اما اگر اموالی را فروخته و پول آن را خرج کردهاند، در قبال مالک مسئول نیستند؛ زیرا به موجب قانون و با صدور حکم موت فرضی مالک آن مال شده بودند.
با بازگشت مالک دیگر علتی برای بقای حکم موت فرضی وجود ندارد و هر ذینفع و از جمله خود شخص، دیگر غایب نیست، حق درخواست الغا حکم موت فرضی را از دادگاهی که حکم مزبور را صادر کرده است، دارد.
وکیل امور غائب مفقود الاثر را به سختی میتوان یافت و تعداد وکلایی که به این پروندها رسیدگی میکنند نسبت به سایر دعاوی و مشکلات کمتر است.
این پروندهها پیچیدگیهای زیادی دارد که فقط یک وکیل متخصص میتواند از پس حل آن برآید. در رابطه با حقالوکاله وکیل امور غائب مفقود الاثر نیز نمیتوان هه زیندقیقی را محاسبه کرد.
دفتر وکالت الهام آریان کیان در زمینه پروندههای حقوقی، کیفری ، ملکی ،تجاری، خانوادگی و … فعالیت میکند و تا کنون توانسته در هر نوع پروندهای موفقیت کسب کند و در انواع دادگاهها برنده شود. یکی از تخصصیترین وکلا و پروندهایی که در این مجموعه بررسی میشود مربوط به وکیل امور غائب مفقود الاثر است.
این مجموعه از معدود دفاتری است که وکیل متخصص در این زمینه را در میان وکلا داشته و در حل این نوع پروندهها موفق بوده است. دفتر وکالت الهام آریان کیان یک مجموعه فوق تخصصی با انواع وکیل در زمینهها مختلف است.
در این مجموعه امکان دریافت مشاوره تلفنی و اینترنتی نیز وجود دارد. همچنین افراد میتوانند هر سؤالی در رابطه با وکلا و حق حساب آنها را که ذهنشان را درگیر کرده است از مشاوران بپرسند و پس از بررسی و تحقیق در رابطه با این مجموعه وکیل مورد نظر خود را انتخاب نمایند.
همچنین با وکلات دادن به وکیل امور غائب مفقود الاثر دیگر نیازی نیست که شما در دادگاهها حضور پیدا کنید و حضور وکیلتان به معنی حضور شما در دادگاه است.
اگر در این زمینه تجربه یا سوالی دارید در قسمت دیدگاه ها برای ما بنویسید تا کارشناسان ما به شما پاسخ دهند و برای آشنایی با دیگر مسائل حقوقی قسمت مقالات را مشاهده نمایید